2020. szeptember 1., kedd

Bölcsőde, óvoda




Kedves marosludasi Testvéreink!

 

Vége fele közeledünk egy olyan beruházásnak, amely mind anyagi, mind eszmei értékét tekintve Marosludasi szinten kiemelkedő és egyedi megvalósításnak számít. A projekt része annak a Kárpát-medencei óvoda- és bölcsődelétesítési programnak, melynek fő finanszírozója Magyarország Kormánya, s amely az Erdélyi Református Egyházkerület a Marosludasi Református Egyházközséggel kötött partnerségben, és a Poli&Mer Montaj marosludasi kivitelező lelkiismeretes munkája révén jött létre.

Egy romlásnak indult, elhanyagolt épület most régi pompájában díszeleg, ráadásul átalakítva, kibővítve és szakszerűen előkészítve gyermekeink bölcsődei és óvodai foglakoztatására, ellátva a kor elvárásainak megfelelő felszereléssel és modern infrastruktúrával. A több, mint 2,2 millió lej értékű beruházással a helyi önkormányzat magyar tannyelvű oktatás biztosítását célzó törekvését kívánjuk támogatni, s ezáltal gyermekeink számára megteremteni a kiváló körülmények között történő nevelői-oktatói tevékenységet.

Megköszönjük az eddig kapott sokrétű segítséget, támogatást. Külön köszönjük városunk alpolgármesterének, valamint bennünket képviselő tanácsosainknak az ügyintézésben nyújtott kiemelkedő segítségét. Most is meggyőződhettünk arról, hogy milyen fontos a helyi képviseletben való minél népesebb jelenlétünk. Városunk polgármesterének is megköszönjük, hogy mindig nyitott volt minden olyan kérdés megtárgyalására, ami a projektünk megvalósítása érdekében történt. Hasonló jóindulattal viszonyultak ügyünkhöz a különböző intézmények vezetői, valamint azok a vállalkozók és magánszemélyek, akik anyagi segítséggel járultak hozzá a beruházáshoz. Nem utolsó sorban köszönjük azoknak, akik velünk együtt imádkoztak, hogy sohase hiányozzon az Úr áldása, ugyanis anélkül minden fáradtság puszta hiábavalóság.

Elérkezett az ideje annak, hogy ebben a történetben személyesen benne legyenek a marosludasi magyar testvéreink is. Nem csak azok, akik gyermekeiket, unokáikat szeptembertől ide fogják küldeni, hanem mindenki, aki a közösségünk gyermekeinek oktatását, nevelését, és egyúttal jövőjét fontosnak tartja.

Az óvoda, illetve bölcsőde vadonatúj bútorokkal van ellátva, de maradt néhány dolog, ami egy ekkora mértékű beruházáshoz képest elenyésző ugyan, de a közösség támogatása nélkül nem valósulhat meg.

A képen látható raktárhelyiséget, ami az óvodai kellékek tárolása szempontjából nagyon fontos, sajnos nem sikerült megmenteni, annyira rossz állapotban volt, hogy kénytelenek voltunk lebontani, s emiatt újra kell építeni. Hasonlóképp nagyon rossz állapotban vannak a telekelválasztó kerítések, aztokat is föl kellene újítani. Ezen kívül szükség van még néhány berendezési tárgy beszerzésére, valamint egy konyhai szekrényre, amelyben a gyerekek étkeztetésére alkalmas eszközöket fogják tárolni. Az udvarra játszótér lesz telepítve, de célszerű lenne azokat tujafákkal körbevenni, s így egy szép, otthonos teret kialakítani a gyerekek számára. A felsorolt dolgok létrehozására, melyeknek összértéke meghaladja a 15-20 ezer eurót, sajnos már nincs anyagi forrás, de bízunk benne, hogy a marosludasi magyarok hathatós segítsége által fentieket mind meg tudjuk valósítani.

Tisztelettel kérjük marosludasi magyar testvéreinket, hogy lehetőségükhöz mérten támogassák ezt a nem mindennapi projektet, hogy a reménység szerint szeptember közepén induló intézményben gyermekeink megtapasztalhassák a felnőttek szeretetét, törődését, imádságban és áldozatkészségben megmutatkozó gondoskodását.

Támogatásokat adománynyugta ellenében személyesen lehet átadni a Református Egyházközség Hivatalában (Republicii út 44. szám), illetve át lehet utalni az alábbi bankszámlára:

Parohia Reformata Ludus

CUI: 8065706

IBAN: RO53 RNCB 0195 0161 6247 0001


Az átutalóra kérjük ráírni az adományozó nevét, és az „adomany ovoda” megjegyzést.

 

 

„Boldog az a nemzet, amelynek Istene az Úr” Zsolt 33,11

 

 

Köszönettel és áldáskívánással,

 

Czirmay Csaba Levente, lelkipásztor

Szabó Pál, főgondnok

Varga István, gondnok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése