2012. december 5., szerda

A közelgő választásokkal kapcsolatos állásfoglalások

Erdélyi Református Egyházkerület


KÖRLEVÉL

Az Erdélyi Református Egyházkerület gyülekezeteihez
a 2012. december 9-i választásokkal kapcsolatban

A 2012-2016 időszakra néző parlamenti választások küszöbén, tisztelettel emlékeztetem az Erdélyi Református Egyházkerület lelkipásztorait, presbitereit és gyülekezeteinek tagjait, hogy a szavazati jog drága áron megszerzett kiváltságunk, annak gyakorlása pedig, becsületbeli kötelességünk. Olyan politikai eszköz kezünkben, amellyel népünkhöz és közösségünkhöz való felelősségteljes tartozásunkat kifejezésre juttathatjuk és nemzetünk számára a parlamenti képviseletet biztosíthatjuk.

A Romániai Református Egyház Zsinatának 2004. szeptember 30-án kelt Állásfoglalása egyértelműen megfogalmazza, hogy egyházunk elvárja az őt képviselni hivatott politikai erőktől és politikusoktól, hogy ragaszkodjanak a keresztyén hit és erkölcs értékrendjéhez, védelmezzék egyházunk felekezeti hagyományait, következetesen és megalkuvás nélkül képviseljék magyarságunk érdekeit.

magyar közösségünk számára, különösen a jelenlegi megosztottságban, elengedhetetlenül fontos lenne a parlamenti képviselet, ezért bátorítom és kérem egyházkerületünk lelkipásztorait, presbitereit, és gyülekezeti tagjait, hogy december 9-én tekintsék kötelezőnek a választásokon való megjelenést, erre másokat is buzdítsanak, és lelkiismeretük szerint szavazzanak arra a jelöltre, aki megítélésük szerint méltóképpen fogja felvállalni és gyakorolni népünk és egyházunk javának szolgálatát.

Kolozsvár, 2012. december 3-án

Pap Géza, püspök


Királyhágómelléki Református Egyházkerület

Közlemény

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KRE) a kezdetektől állást foglalt abban a tekintetben, hogy mindenképpen szükség van a magyar kisebbség bukaresti képviseletére. Az egyenlő távolság elvének kinyilatkoztatásával, a KRE nem kívánt beleszólni a magyar politikai pártok ez irányú egyeztetésébe.
A KRE jónak tartotta a „nemzeti válogatott” létrehozását. Ennek meghiúsulását elsősorban az EMNP és az MPP jobb oldali koalíciójának elmaradásában látja, aminek szinte egyenes következménye volt az, hogy az EMNP, a teljesen más arányt mutató RMDSZ-szel sem tudott megegyezni.
Ilyen körülmények között, - továbbra is fenntartva az eredeti álláspontot – ismételten kijelentjük: az erdélyi magyarság parlamenti képviseletére szükség van!
Éppen ezért, egyetértünk Szász Jenőnek, a leendő Nemzetstratégiai Intézet vezetőjének a hasznos szavazatok megbecsülésének elvére való felhívásával.
Visszautasítjuk Tőkés László volt püspök azon kijelentéseit, mely szerint a KRE elfogadhatatlan szervilizmust tanúsít az RMDSZ felé. Emlékeztetjük, hogy már az ő püspöksége idején is, a KRE választási állásfoglalásai értékelvűen alkalmazkodtak az adott helyzethez. Így esett meg, hogy volt ahol támogattuk az RMDSZ jelöltjeit, volt ahol nem. Jelenleg a KRE igyekszik betölteni azt a szerepet, melyet épp a KRE közgyűlésén életre hívott, és azóta az EMNP-vel egybemosott EMNT teljesen elfelejtett, éspedig: a politikai csatározásokon és pártérdekeken túl, szem előtt tartani az erdélyi magyarság mindenkori érdekeit!
Kijelentjük: a „nemzeti válogatott” életre-hívásának kudarcáért nem vállalhatunk felelősséget! Az a magyar politikai elit felelőssége, és a megegyezésre képteleneket ott kell keresni! A jelen helyzetben, - a román pártszövetségek mért arányait tekintve, ugyanakkor szem előtt tartva a magyar érdekképviselet arányos szükségességét, valamint az egyes magyar szavazatok legnagyobb hasznosíthatóságát - felszólítunk minden felelősséget hordozó magyar embert, hogy szavazzon a pillanatnyilag legnagyobb eséllyel pályázó RMDSZ jelöltjeire.
Nagyvárad, 2012. december 4.

A KRE Tájékoztatási Szolgálata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése